top of page
signal-2021-11-12-104407.jpeg

Varför finns vetil? (Originalets titel: The meaning of Liff)

Förord till den finlandssvenska utgåvan

 

”Varför finns jag till? undrade Jörn Donner i sin fjolårsbok med samma namn. Vi har drabbats av samma undran, men ställer frågan mera allmänt: ”Varför finns vetil?” Svaret är alltså inte för att Esko Aho skulle kunna födas där 20 maj 1954, utan betydligt mera sammansatt än så, som ni strax inser om ni slår upp vetil i boken.

    Också en mängd andra ortnamn har legat och skräpat praktiskt taget oanvända i den finländska terrängen, som i väntan på att någon skall upptäcka deras sanna dimensioner. Men vi nöjde oss inte med dem utan riktade våra blickar längre än så och nosade fram namnet på minsta lilla avkrok i vårt svenska grannland. Och till slut, när inte heller de förslog, sträckte vi oss ut över hela jordklotet och fastnade här och där för namn som inte bara väckte vår fantasi utan faktiskt gav oss möjlighet att benämna de obestämda, luddiga, lockande eller frånstötande upplevelser, företeelser och känslor som vi så ofta råkat ut för men inte vetat vad vi borde kalla.

    Alla uppslagsord i denna bok återfinns i den geografiska verkligheten, medan de författare och andra personer som citeras i allmänhet är helt oskyldiga till de citat som de tillskrivs.

 

        Peter Mickwitz    Henrika Ringbom   Mårten Westö


 

TÖLÖ (s)

Djup och lugn sömn som man äntligen sjunker in i två minuter innan väckarklockan ringer.

”Inte för inte befinner sig den finländska intelligentian alltjämt i tölö.” – Johannes Salminen

 

LODZ (s.)

Ögonblick när man inser att man trampar i hundskit.

 

DÖNJANET (s.)

Fuktighetskräm som stått i en mans badrum sedan 1970-talet och som en tillfällig kvinnlig nattgäst tvingas ty sig till.

bottom of page