top of page
westö+4-2.jpg

Kuva: Jessica Edén

Hei,

Olen ruotsiksi kirjoittava suomalainen kirjailija ja kääntäjä. Tuotantoni sisältää niin runoja, novelleja, näytelmiä kuin tietokirjojakin. 

 

Täällä voit lukea kirjoistani sekä tutustua käännöksiini. Päivitän myös tasaisin väliajoin tietoja esiintymisistäni sekä ajankohtaisista projekteista.

 

Kirjoitan pääasiassa ruotsiksi, mutta muutama kirja löytyy toki myös toisella kotimaisella:

 

Yhdessä Christer Kihlmanin kanssa kirjoittamani Epätoivon toivo ja muita keskusteluja ilmestyi Tammelta 2001, Pentti Saaritsan käännöksenä. Tässä eräs arvostelu

Vuonna 2007 ilmestyi Otavan kustantamana novellikokoelmani Eräänlaista lämpöä, Markku Mannilan kääntämänä. Yhden arvosteluista löydät täältä
 

Ja toisen täältä
 

Eremenkot. Jalkapalloperheen tarina ilmestyi 2016, kääntäjinä Susanna Hirvikorpi, Sirkka-Liisa Sjöblom ja Veijo Kiuru. Kirjan kustansi S & S. Linkki e-kirjaan löytyy esim. täältä

Ja tässä eräs arvostelu kirjasta

Vuonna 2010 kirjoitin esseen suomenruotsalaisuudesta ja kielestä kirjallisuuslehti Parnassoon. Pääset lukemaan sen tästä

Vuosina 2012–2013 olin kolumnistina Veikkaaja-lehdessä. Ohessa neljä tekstiä tuolta ajalta.

Kaipaatko käännöstä ruotsiksi? Urani aikana olen kääntänyt kolmisenkymmentä teosta, niin proosaa kuin näytelmiäkin. Mikäli oma kirjoittamiseni ja ajankäyttöni sen sallivat, pyrin niitä tekemään jatkossakin. Ota rohkeasti yhteyttä!

 

marten.westo@kolumbus.fi 

+358 40 589 1830

IMG_4332.jpg

Eräänlaista lämpöä (suom. Markku Mannila, Otava 2007)

”Muistammeko me mitään, oikeastaan? Muistatteko te kaiken, mitä luette? Minä itse uskon, että pysyvää on vain rakkaus. Tai rakkauden muisto. Sen peilikuva. Mutta jo se antaa meille jonkinlaista lohtua. Eräänlaista lämpöä, eikö niin?”

 

Pienen lapsen koti-isä hakee kontaktia kahvilassa. Nainen tunkeutuu ihastuksensa kotiin. Linnakundi jättää nukkuvan poikansa raitiovaunuun ja lähtee keikalle. Äiti ei uskalla hellittää itsesyytöksistään.

     Melankolisen kauniisti soivissa kertomuksissa kuvataan ihmisiä rosoisissa elämäntilanteissa, pareja jotka ovat lakanneet värähtelemästä samalla taajuudella, lapsia jotka rakkaus pettää. Se, mitä kerran kuvittelimme lämmöksi, voikin osoittautua harhaksi.

 

”Huomattava kirjallinen saavutus, joka iskee yhteiskunnan kipupisteisiin. – Näistä novelleista näkyy, että Westö kulkee ihmisten parissa näkevin silmin ja kuulevin korvin.”

- Timo Hämäläinen, Helsingin Sanomat

Lue novelli kokoelmasta Eräänlaista lämpöä

bottom of page